Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Budišov se soudí s Třebíčí
Budišov se soudí s Třebíčí PDF Tisk Email
Čtvrtek, 09 Únor 2012 13:18

O tom, že městu Třebíči hrozí soud o 100 miliónů korun, jsme před časem již referovali. Obec Budišov a společnost Bono Publico chtějí tuto sumu jako náhradu za zmařený dotovaný projekt obnovy budišovského zámku. V podmínkách pro přidělení dotace bylo, že se projektu zúčastní i město Třebíč rekonstrukcí zámeckého křídla v Třebíči. Jenomže potom se provalila korupční aféra okolo starosty Péti, dnes již zesnulého.
Projekt byl kvůli policejnímu vyšetřování pozastaven a Třebíč z něho posléze vystoupila. Když byly dotace uvolněny, prý se již nedala stihnout realizace a dotace by se, alespoň podle tehdejšího vedení radnice, stejně musela vrátit. Jenomže to asi nebyla úplná pravda. Jednatel firmy Kapucín Milan Šťastný už tehdy sdělovacím prostředkům tvrdil, že Kapucíni by to hravě stihli. Dnes je Šťastný na třebíčské radnici v koalici (Kapucín-Břehy) a spolumajitel firmy Martin „Bambus“ Svoboda je dokonce radním (Kapucín-Věci veřejné). Tehdejší Šťastného prohlášení, které očividně Budišov k žalobě inspirovalo, může Třebíči přijít hodně draho, jestliže mu soud přiřkne větší váhu, než jako opileckému blábolení.

 

Nyní se hrozba stává realitou. Ve středu začalo před Okresním soudem v Třebíči projednávání žaloby. Soudcovský talár oblékl Jan Hurdík. Město Třebíč zastupoval brněnský advokát Miroslav Šianský. Není bez zajímavosti, že před nedávnem na tiskové konferenci starosta Pavel Heřman (HZNR!) i první místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) nechtěli novinářům prozradit, proč jednu z nejdražších advokátních kanceláří na Moravě město najalo, když má smlouvu s místní kanceláří. Nyní je tedy jasno.

I Budišov se vytasil s těžkou váhou. Angažoval dokonce pražskou advokátní kancelář Chudoba, kterou zastupoval Petr Šurka.

Jak se dalo čekat, meritem věci je proveditelnost rekonstrukce za 15 měsíců, dokdy měla být tehdy dotace vyčerpána. Třebíč tvrdí, že to nebylo reálné, Budišov vše naopak staví na předpokladu, který podporuje i prohlášení Šťastného, že to šlo. Bude zajímavé, co k tomu řekne Milan Šťastný nyní, bude-li ovšem soudem předvolán ke svědectví.

Další handrkování protistran se neslo ve znamení pochybnosti Třebíče, zda vůbec škoda vznikla a komu. Její právník se pokusil zpochybnit Bono Publico coby oprávněného žalobce. Navíc prý je nárok Budišova promlčen.

Soudce Jan Hurdík pak jednání odročil na březen. Musí vyžádat a prostudovat příslušný ministerský spis a zvážit předvolání svědků, které strany navrhly.


František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 08:34