Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Bobek do koalice kozí brankou
Bobek do koalice kozí brankou PDF Tisk Email
Pátek, 11 Listopad 2011 00:00

Jak už jsme informovali, výběrová komise vybrala ze třinácti kandidátů, kteří se přihlásili do výběrového řízení na tajemníka města, Stanislava Rosu. Dosud vykonával stejný post na radnici ve Velkém Meziříčí. Na tiskovce novináře zajímalo, jak k tomu došlo. Informace o osobě nového tajemníka jsou totiž, mírně řečeno, hodně rozpačité.

„Ano, myslím, že je členem KDU-ČSL,“ říká starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid. „Hovořili jsme o tom po mém nástupu. Odešel po dohodě, víc vám k tomu nebudu říkat,“ pravil mnohoznačně starosta.

„Medříčský“ zastupitel, který si nepřál být jmenován, byl po příslibu anonymity sdílnější. „Je to velmi nepříjemný člověk. Chtěli jsme se ho už dávno zbavit, jenomže když není odsouzen pro trestný čin nebo neudělá průšvih, je to téměř nemožné. Musí to totiž „posvětit“ ředitel Krajského úřadu. Když byli v koalici lidovci, tak to nešlo. Až teď svitla naděje,“ říká s ulehčením. Náhodný kolemjdoucí na ulici nám jeho hodnocení potvrdil.

 

Nový tajemník Velkého Meziříčí Marek Švaříček si vytkl za cíl skoncovat s kupčením s udělováním řidičských průkazů, které na radnici odhalil za bývalého vedení města. Jinými slovy, na úřadě musel být za tajemníka Rosy pěkný chlív, či lépe řečno - korupce.

Výběrové řízení na tajemníka Třebíče se skládalo z písemné práce o představě uchazeče, s osobního pohovoru, který trval sotva hodinu a s psychologického vyšetření. Lze tak poznat schopnosti nebo dokonce osobní vlastnosti? To těžko. Přesto místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) prohlásil, že nový tajemník dostane pracovní smlouvu bez zkušební lhůty. „Souhlas ředitele krajského úřadu je pouhou formalitou,“ sdělil Pacal na tiskovce města ve středu. „Včera jsme odeslali potřebné papíry a teď jen čekáme, až přijde potvrzení,“ vysvětluje s tím, že jmenování bude od 1. ledna, do práce však bude Rosa chodit od pondělka „na dohodu“, seznámí se s chodem úřadu a s poměry v Třebíči.

Přijmout nového člověka bez zkušební lhůty, to by se třeba v Jaroměřicích stát nemohlo. „Ještě že měl zkušební dobu, už jsme ho propustili. Jevil se úplně jinak v úřadě, než před komisí“, líčí starosta Jaroslav Soukup patálie s tajemníkem. A vysvětluje, že bez zkušební lhůty by se ho těžko zbavil. Je podivné, že právě komplikacemi při eventuelním propuštění odůvodňuje Pacal fakt neexistence zkušební doby ve smlouvě s Rosou. Tím by naopak měl zkušební dobu obhajovat.

Starosta Heřman neskrývá rozpaky. „Reference jsme pochopitelně měli, udělal pozitivní dojem,“ odpovídá na otázku, zda si zjišťovali informace. „Je to však ošidné,“ dodává. Devítičlenná komise prý rozhodla jednoznačně. Proti byl jen jeden hlas.

Co může být za jmenováním přespolního lidovce? Trefně to zhodnotil jeden vedoucí odboru. „Potřebovali lidovce, aby lidovec Bohumil Bobek hlasoval s koalicí. Toho dosáhli, jako jediný z opozice zvedl ruku pro radního Šalomouna (VV). Teď snad dostane VESAS zakázky. Když po minulých volbách hlasoval s komunisty, mohl pak od města „za pusu“ koupit dva domy proti sídlu firmu. Radní potřebovali někoho, kdo už tajemníka dělal, aby ho nebylo třeba moc zaučovat. A hlavně – aby neznal třebíčské vztahy. Co se komu prodává, co se s kým směňuje, kdo je komu zavázán.“
Dodejme, že aféra s řidičáky by byla pro současnou radnici tím nejlepším doporučením, chce-li pokračovat v praktikách minulé koalice. Evidentně nejlepší kandidát s uchazečů, Pavel Janata, by se jim do krámu nehodil.

František Ryneš

Aktualizováno Úterý, 31 Leden 2012 07:57