Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Nedají si pokoj...
Nedají si pokoj... PDF Tisk Email
Pátek, 19 Srpen 2011 00:00

Kapucín už to zase zkouší. Poté, co za 5 miliónů rekonstruuje sídlo městských strážníků po nedodělcích stavební firmy příbuzného exstarosty Miloše Maška, uchází se o další městskou zakázku. Tentokráte to bude již za 6,2 miliónů. Jedná se o zateplení bytového domu v sídlišti Na Kopcích.

Proč by se firma Kapucín neměla o zakázky města ucházet? Odpověď je nabíledni. Protože má v zastupitelstvu hned tři spoluvlastníky, kteří jsou současně jednateli a vrcholovými manažery. Jsou to Petr Škarabela (HZNR!), Milan Šťastný (Břehy) a Martin Svoboda (VV), ten je dokonce radní.

Třebíčský Deník se na názor zeptal Stanislava Beránka z Transparency International. Jeho názor tlumočíme, je jasný. „Přinejmenším to nezní moc důvěryhodně, pokud firma radního získá zakázku od města.“ 

 Ale vraťme se k předmětné zakázce zateplení domu. Místostarosta města Pavel Pacal opakovaně tvrdí, že město musí v této kategorii oslovit pět potenciálních uchazečů o veřejnou zakázku. Ty sice formálně vybírají úředníci města, jmenovitě Pavel Kraus se svými kolegy, ovšem intervenci ze strany radních, byť třeba neformální, vůbec nelze vyloučit. Navíc i zadávací podmínky soutěže a oslovené firmy schvaluje rada. Radní zřejmě konflikt zájmů nevidí. Že by profesní slepota?

Tomu by nasvědčoval fakt, že právě jeden z ředitelů společnosti Kapucín spolu s ostatním radními nyní rozhodl, že jeho firma bude oslovena. Že by kolegové v radě neviděli, že je Martin Svoboda přítomen jednání a že zvedá pro Kapucín ruku? Neumím si představit větší konflikt zájmů a větší slepotu.

V třebíčském zastupitelstvu je však více potenciálních kandidátů konfliktu zájmů. Z šéfů stavebních firem je to opoziční zastupitel Bohumil Bobek (KDU-ČSL) – spolumajitel stavební firmy VESAS nebo bývalý místostarosta a člen koalice Radek Číhal (Třebíč – můj domov). Uvidíme, zda napodobí Kapucín. Firma Kapucín má ještě jedno želízko v radničním ohni. Petr Škarabela je také dodavatelem reprodukční techniky – kopírek a spotřebního materiálu. „Nevím o tom, že by společnost Kapucín repro vyhrála nějakou soutěž,“ prozradil nám úředník radnice pod podmínkou zachování anonymity.

Recept na rozptýlení podezření z korupce je přitom jasný. Místostarosta Milan Zeibrt ho měl dokonce, spolu s „kapucínem“ Milanem Šťastným, ve volebním programu. Po vzoru radnice v Semilech vypisovat zakázky s co možná nejmenším omezením a s co možná nejširší publicitou. V republice již existují weby specializované na oblast veřejných zakázek. Podniky je hojně navštěvují, Třebíč je však zatím ignoruje. Další postup je následující. Ve dvoukolové soutěži v prvním kole vyloučit ty, kteří nesplnili podmínky zadání a ve druhém kole s ostatními zorganizovat dražbu po internetu. Jediným kritériem je cena. V Semilech tak spoří dvacet až třicet procent prostředků města. V Třebíči nechceme?

František Ryneš

Aktualizováno Úterý, 11 Říjen 2011 11:06