Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Tajemní Číňani míří do Třebíče
Tajemní Číňani míří do Třebíče PDF Tisk Email
Pátek, 15 Červenec 2011 00:00

V úterý jsme se věnovali připravovanému prodeji pozemků města a některých jiných vlastníků v průmyslové zóně. Dnes se podíváme na potenciálního kupce. I když hrobové mlčení radních i v tomto směru trvá, podařilo se nám získat celou řadu zajímavých informací. Škoda, že je nemáme ověřeny z oficiálních míst. Ale i neověřené znějí hodně zajímavě.

Naším zdrojem informací byl především internet, úředníci třebíčské radnice a magistrátu města Jihlavy. Jaký je současný stav transakce?

Především nic není hotovo. Stejně jako v Třebíči i v Jihlavě měla být podepsána příslušná smlouva začátkem června. Ale nestalo se tak. „Zadrhlo se to někde v centrále na Taiwanu, která má pochopitelně rozhodující slovo,“ upozornil náš zdroj. Stejnou zkušenost mají i v Jihlavě. Tam mohou nabídnout mnohem větší pozemek a ještě za nižší cenu, než v Třebíči. Celý je tam v majetku statutárního města, takže odpadá složitá koordinace několika majitelů. Ale v Jihlavě je mnohem dražší pracovní síla, zhýčkaná Boschem. To zase hovoří z dlouhodobého hlediska pro Třebíč.

A kdo je tím tajemným investorem? Podle všeho se jedná o firmu Foxconn Technology CZ.

Jde o „dcerku“ největšího ze světových výrobců slaboproudých zařízení, který vyrábí na zakázku počítače, mobilní telefony, komunikační a zabezpečovací zařízení. Přehled je dlouhý. Zákazníky jsou např. HP, Acer, Sony, Intel, Nokia, Sony Ericsson a mnohé další.

Foxconn Technology je obchodní značkou společnosti Hon Hai Precision Industry Ltd.  V roce 1974 ji na Taiwanu založil jistý Terry Gou. Má továrny po celém světě, zaměstnává asi 920 tisíc lidí, obrat cca 60 miliard USD a zisk 2,2 miliardy dolarů. Nejvíce továren má v Číně, pravděpodobně 13 v devíti městech, dalších šest je v plánu. Firma je největším soukromým zaměstnavatelem v ČLR. Zdá se, že se tam v minulosti nevyhnula problémům s pracovními podmínkami zaměstnanců, problémy měla i v Indii. Své odnože má i v Evropě. V Polsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Rusku a jinde.

V České republice má dva závody. V Pardubicích (na obr. Autora NADKACHNA na Wikipedii) a v Kutné Hoře. Společnost se pokoušela koupit závod FIC v Rudné u Prahy, po dlouhých jednáních však z této akvizice sešlo.

Společnost Foxconn Technology CZ začala v ČR v Pardubicích, kde koupila v roce 2001 objekt Tesly. Zde začala vyrábět počítače především pro evropský a africký trh. O rok později dosáhla výnosů přes 39 miliard korun. Není bez zajímavosti, že stejnojmenná firma Foxconn Technology CZ zanikla likvidací 20. ledna 2006. Už v květnu 2007 však byla zapsána v obchodním rejstříku pod jiným IČ znovu, se základním jměním 2,7 miliardy korun. V obou společnostech byl jednatelem Jimmy B. Chang s bydlištěm v USA. Již v roce 2008 otevřela společnost druhý výrobní závod v Kutné Hoře. Je-li možno věřit údajům na internetu, zaměstnává v Česku zhruba 6000 lidí, z toho asi 1600 agenturních pracovníků. Fluktuace pracovní síly však dosahuje až 20%. Práce při pásové výrobě není příliš kreativní. Zde však je výhoda pracovní síly Třebíčska. V bývalé BOPO i v Elitexu měli takový způsob práce zažitý.

Foxconn Technology CZ je hned po Škodě auto druhým největším exportérem z České republiky, vyváží prakticky 100% své produkce, obrat činí zhruba 90 miliard korun ročně. Firma u nás vyrobila již více než 30 miliónů počítačů. Ani v době krize se jí nevedlo špatně. Podle výkonného ředitele Miroslava Ruta nemuseli propustit žádného kmenového zaměstnance. Ostatně ředitel Rut slovo „krize“ neslyší rád. Prý jde více méně o paniku než o krizi v pravém slova smyslu. Byla jen impulzem k racionalizaci. Celosvětově firmě mezi roky 2008 a 2010 klesl obrat o čtyři procenta na necelých 60 miliard USD, zisk ve stejném období vzrostl téměř o třetinu na 2,1 miliard USD.

V Třebíči by chtěla společnost vybudovat závod s téměř dvěma tisíci pracovníky. Měly by se zde vyrábět především obrazovky a displeje pro počítače a „bílou“ elektroniku.

Tam, kde společnost Foxconn působí, snaží se sponzorovat mnoho aktivit. Třeba v Pardubicích je to dětský den, lidový běh, klub onkologicky nemocných, specielní školu, fond ohrožených dětí, pardubickou univerzitu, Českou Abilympiádu a mnohé jiné. Totéž v Kutné Hoře. Dá se předpokládat, že i v Třebíči by tomu bylo podobně.

Kdyby se podařilo takto silného investora dostat do regionu, byl by to husarský kousek vedení radnice. Proto je tvrdošíjné utajování okolností prodeje pozemků zarážející. V konečné fázi přece budou muset zastupitelé prodej stejně požehnat. V každém případě by to významným způsobem pomohlo zaměstnanosti na Třebíčsku. Otázkou je, zda nás opět nepředhoní Jihlava.

František Ryneš

Aktualizováno Čtvrtek, 18 Srpen 2011 12:16