Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Město tají prodej pozemků
Město tají prodej pozemků PDF Tisk Email
Úterý, 12 Červenec 2011 10:46

Od minulého případu velkého prodeje městských pozemků na Vídeňském rybníku panuje v třebíčské veřejnosti nedůvěra k podobným transakcím. Z celého případu jako sláma z bot čouhala korupce. Městu stále hrozí, že zaplatí 33 miliónů za neplatně uzavřenou kupní smlouvu správci konkurzní podstaty zbankrotované Lima Real a.s.

Před dvěma měsíci začaly na veřejnost prosakovat informace, že se schyluje k dalšímu velkému prodeji. Developeři asijského výrobce si na radnici již delší dobu podávají kliku. I když jednali pouze s vedením, mezi úředníky některé detaily také pronikly. Jeden z nich se o ně s námi podělil.

 

Co se tedy říká? Předmětem prodeje má být pozemek mezi průmyslovou zónou v místech sídla S.O.K., Stop Shopem a Stříteží. Jenomže velký exportér měl větší představu, než jen městský pozemek. A tak radnice přemlouvá ostatní majitele, aby své pozemky prodali a snaží se transakci koordinovat.

Firma S.O.K. je ochotna zříci se části pozemku, který právě kupuje od Stanislava Rambouska na stavbu panelárny. Manažer firmy, zastupitel a bývalý místostarosta Radek Číhal nám informaci potvrdil. „Ano, mohli bychom se obejít bez menší části tohoto pozemku, i když na celý máme uzavřenou smlouvu. Ale víme, že okrajovou část nevyužijeme,“ vysvětluje Číhal.

 

Pozemek v této lokalitě má také majitel firmy Elektro Klíma. Přišel k němu dosti kuriózně, v Třebíči však normálně. Vlastnil pozemek pod komunikací v borovinském areálu SOHO, v místě, kde dnes město bez dotace staví kruhový objezd za 21 miliónů, který pro vůbec není třeba. Josef Klíma nám tuto směnu potvrdil. „Dostal jsem za ten pozemek pod komunikacemi v bývalém areálu BOPO poloviční výměru pozemku vedle stávající průmyslové zóny,“ přiznal váhavě. Nyní s ním chce město směnit i tento pozemek. „Zatím jsme o lokalitě ani výměře nejednali, to až se ti Číňani definitivně rozhodnou. Pak budeme jednat o výměně,“ doplnil. Jenomže znalý úředník, který si nepřeje být jmenován, uvádí Klímovu skromnost na pravou míru. „Dostal nabídku, jaká se neodmítá,“ tvrdí.

A právě v nestandardních manipulacích s výměnou pozemků Josefa Klímy vidí někteří úředníci pravý důvod, proč vedení města celou záležitost tají i před (některými?) zastupiteli.


Jaký je současný stav připravované transakce? Stejný úředník tvrdí, že na radnici panuje značná nervozita. Asiaté totiž vyjednávají také s Jihlavou. „Nemohu vám tuto informaci potvrdit,“ sdělil tiskový mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis. „Ale jak mi tu firmu popisujete, s někým takovým magistrát jedná. Nic ale není uzavřeno,“ tvrdí Tulis. Jihlava sice nabízí pozemky levněji, je tam však mnohem dražší pracovní síla. To by měla být výhoda pro Třebíč.


Pídili jsme se po ověření informací. První zástupce starosty Pavel Pacal (Pro Třebíč) odmítl stroze podat jakékoliv informace. Starosta Pavel Heřman (HZNR!) byl sdílnější. „Nemohu nic oficiálně potvrdit, protože si to protistrana nepřeje. Oni nemají nic proti neoficiálním spekulacím a domněnkám, ty si klidně zveřejněte, ale oficiálně to tedy nepotvrdím, mohlo by to celou transakci zmařit,“ uvedl starosta.


Dostat druhého největšího exportéra z ČR do Třebíče by byla jistě obrovská výhra pro Třebíčsko. Zvláště pro boj s nezaměstnaností by plánovaných téměř dva tisíce pracovních míst bylo významným počinem, za který by vedení radnice sklidilo potlesk na otevřené scéně. O to nepochopitelnější je utajování, které nutně vzbuzuje nová podezření.

A kdo je ten tajemný a utajovaný investor, o kterém se mlčí jako hrob? Pochopitelně i toto jsme zjistili. Ale o něm a o dalších skutečnostech až příště.

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 08 Srpen 2011 08:06