Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Třebíč: Prodej co můžeš!
Třebíč: Prodej co můžeš! PDF Tisk Email
Středa, 08 Červen 2011 12:18

Rozpočet města je letos deficitní, vyrovnaný jen díky dvousetmiliónovému úvěru. Radnice však přesto příliš nešetří. Naopak. Hýří investicemi, mnohdy diskutabilní naléhavosti. Ty však je nutno nějak zafinancovat.
Kino Moravia je již nějakou dobu na prodej. Proslýchalo se, že je budoucí majitel předem znám. Město totiž zorganizovalo opět prodej obálkovou metodou. Přihlásil se jen jediný zájemce, který nabídl cenu těsně nad minimální akceptovatelnou. Proč opět nebyla aukce, která mohla vynést mnohem více? Takto zůstává pachuť možné manipulace. Jediným zájemcem totiž byla pražská společnost Red Stripe, která v Třebíči organizuje taneční. Nabídla za Moravii jen 8,95 miliónu korun, rada města sumu akceptovala a doporučuje zastupitelstvu prodej schválit.

 

Podle zástupce starosty Pavla Pacala (Pro Třebíč) byly podmínky prodeje velmi tvrdé, čemuž ostatně odpovídala i nízká požadovaná minimální cena. A co v bývalém kině bude? Podle starosty Pavla Heřmana (HZNR!) bude investice představovat dalších 50 miliónů. Zrekonstruují sál do původní podoby z předválečných let.

Budou se zde pořádat taneční akce, výstavy, místo najdou i galerie. Nový majitel údajně zaručuje vznik dvaceti (?!) pracovních míst. Zřízeno bude i parkoviště, částečně podzemní, pro několik desítek aut. Aby byl dodržen účel využití pozdně secesní budovy, je v návrhu smlouvy peněžní sankce a předkupní právo města.

Samotné kino Moravia však prázdnou městskou kasu příliš nenaplní. Rada proto uvažuje – opět obálkovou metodou – prodat i další dva městské objekty. Na lukrativním místě stojí bývalá zdravotní škola. Účel využití je administrativa, školství, ubytování, bydlení. Požadovaná cena 8,5 miliónu se jeví jako podezřele nízká, byť místostarosta Pacal tvrdil, že je stanovena na základě tržního odhadu. Co je tržní cena by mohla posoudit jen dražba. Ale ta nebude.

Obdobně rada rozhodla i o prodeji budovy bývalého podnikatelského inkubátoru na Okružní ulici v borovinském sídlišti Za Rybníkem. Tady je stanovený účel využití např. školství, věda, výzkum. Minimální akceptovaná cena je pouhých 10 miliónů.

František Ryneš

Aktualizováno Středa, 20 Červenec 2011 08:33