Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Outulný obviněn z nekalých praktik
Outulný obviněn z nekalých praktik PDF Tisk Email
Sobota, 02 Duben 2011 08:56

To, o čem už se spekuluje hodně dlouho, se stalo skutkem. Protikorupční policie ve čtvrtek obvinila jednatele firmy Outulný Svatoslava Outulného z trestného činu pletichy při veřejné soutěži.

O zakázce města Třebíče na stavbu tělocvičny na Václavském náměstí se tedy hovoří již dlouho. Firma Outulný tuto zakázku vysoutěžila právě před rokem, ještě za minulého vedení radnice. Soutěž asi nebyla právě čistá. Zúčastnila se desítka uchazečů, mezi nimi i Kapucín, z nichž některým měl Outulný nabízet statisíce za nadhodnocení ceny nabídky. Firma Outulný pak soutěž vyhrála s nejnižší nabízenou cenou – 44 miliónů. Jenomže vyhrát je jedna věc, stavět druhá. Podmínkou podpisu smlouvy byla i bankovní garance. Banka ji však nechtěla udělit, protože firma byla v insolvenci. Třebíčská radnice jí za to vyúčtovala smluvní pokutu půl miliónu korun. Firma však stále tvrdí, že neprávem a nehodlá ji uhradit.

 

Až dosud se minulé vedení třebíčské radnice zachovalo celkem standardně. Pak však nastal neskutečný veletoč. Namísto aby byla zakázka přidělena druhé firmě v pořadí soutěže, město zakázku zrušilo. Už tehdy se spekulovalo, že zrušení bylo účelové a že ve druhém pokračování se Outulný opět vynoří.

I stalo se. Outulný se tentokrát spojil se zlínským partnerem, společností Zlínstav a firmou D.I.S. Nabízená cena však byla, naprosto v rozporu se zdravým rozumem, o 13,5 miliónu vyšší! A světe div se, i s touto nesmyslnou cenou zvítězila.

Postup radnice již tehdy kritizoval Milan Šťastný (Kapucín-VV). Netajil se tím, že se zasadí, aby celou věc prošetřila policie.

Policie nechce sdělit, na čí podnět zahájila úkony trestního řízení. Jisté je, že agenti před nedávnem navštívili sídlo firmy a zatkli jednatele. Po výslechu však byl propuštěn.

Mezi tím se staví jako o závod. Firma Outulný nejenže nezaplatila smluvní pokutu za zmařenou soutěž, ale požaduje další statisíce za domnělé vícepráce. Ty mají, podle tiskového mluvčího Ivana Přibíka, vznikat nekvalitním projektem, novými požadavky investora a nepředvídatelnými okolnostmi.

 Je pravděpodobné, že se při vyšetřování narazí na další kauzy. Firma Outulný byla zaangažována zejména ve velkých investičních akcích pro Vodárenskou akciovou společnost. V té je „náhodou“ nejvlivnějším mužem bývalý socialista a též bývalý třebíčský starosta a místostarosta, Miloš Mašek (na fotografii se svým ochráncem Jiřím Paroubkem v době své kandidatury do senátu). Jako předseda dozorčí rady má zřejmě velký vliv na přidělování zakázek. Outulný jich dostal za tři čtvrtě miliardy. I Maška měla v této souvislosti požádat o vysvětlení policie.

V každém případě se kauza dostala do Třebíče. Minulé vedení se ještě ani neoklepalo z „Vídeňského rybníka“ (čti v rubrice „Kauzy“ – Kauza Vídeňský rybník). Správce konkurzní podstaty bývalé akciovky Lima Real Ing. Nožička chce po radnici 28 miliónů korun, protože kupní smlouva mezi Třebíčí a LIMA Real a.s. byla evidentně neplatná. Při transakcích s Limou asistovali tehdy Miloš Mašek a Ivo Uhra (ODS), ať už při uzavírání nevýhodných smluv nebo při odpuštění pokuty deset miliónů za nedodržené termíny. Ale nebyli sami. Byli přitom i někteří současní koaliční zastupitelé. A už na dveře klepe policie znovu kvůli tělocvičně. Bude další zemětřesení? Bude město vracet dotaci 37 miliónů na stavbu tělocvičny? A kdo nahradí městu, potažmo všem jeho občanům, vzniklou škodu v řádu desítek miliónů korun z Vídeňského rybníka? Případ budeme ostře sledovat a čtenáře informovat.

František Ryneš

 

Aktualizováno Čtvrtek, 26 Květen 2011 13:00