Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Třebíčským radním hrozí dva roky na tvrdo
Třebíčským radním hrozí dva roky na tvrdo PDF Tisk Email
Středa, 01 Prosinec 2010 20:09

Nově zvolená rada města Třebíče zahájila svou činnost přinejmenším nešťastně. Cenzurou měsíčníku, který město vydává. Rozhodla zabavit a zničit již vytisknuté listopadové vydání radničního zpravodaje. Aby zachránila radnici před soudními žalobami kvůli neotištěné reklamě, připravila, nechala vytisknout a roznést do schránek alespoň okleštěnou verzi. Soudní tahanice kvůli inzerci byly velmi pravděpodobné. Reklamu totiž paradoxně ve svém periodiku nezajišťuje město, tedy vydavatel, ale reklamní společnost Yashica, která má na přípravu zpravodaje dlouhodobou smlouvu. Právě této společnosti šlo bývalé vedení radnice až podezřele na ruku. Svědčí o tom nemravně dlouhé pronájmy reklamních ploch a budovy sídla firmy.

Rozhodnutí rady bylo nejen hloupé, ale především zbytečné. Starosta Pavel Heřman se cítil být dotčen některými články z pera exstarosty Ivo Uhra (levá ODS), jeho partajního kolegy redaktora Milana Krčmáře a několika drobnými poťouchlostmi. Posuďte sami, zda právem. Necenzurovaný zpravodaj najdete na internetu na adrese http://zpravodaj.webz.cz/. Proč tedy tento taneček? Pavlu Heřmanovi zřejmě velice vadil předvolební pamflet, před volbami roznášený do poštovních schránek a přetisknutý v listopadovém zpravodaji. Anonymní autor jej paroduje jako loutku, za jejíž nitky tahám já. Soudnému čtenáři je nad slunce jasnější, že tomu tak ve skutečnosti není a ani být nemůže. Povolební utváření koalice to také jasně dokazuje. Když koaliční partner, strana Věci veřejné, ústy svého lídra a dnes radního Martina „Bambuse“ Svobody (Kapucín-VV) prohlásil, že je nutno radnici oprostit od jména Ryneš a jeho vlivu, Heřman ochotně poslechl a do městské rady nepřizval Marii Rynešovou. Jestli tedy na nadsázce s loutkou něco je, pak by měl loutkař obléknout červenou mikinu s černou kapucí. Ostatně velkorysost by v tomto případě byla na místě. Marešovu karikaturu s barevnými krysami prchajícími před krysařem Heřmanem z radnice (zvláště ta s černou „prckou“ byla vyvedená), by se mohla představitelů stran bývalé koalice také dotknout.

Až dosud by se mohlo jednat o žertovnou příhodu. Jenomže třebíčský občan Milan Krčmář podal trestní oznámení. Tím, že rada města dala vytisknuté vydání zpravodaje do stoupy, způsobila městu evidentně škodu. Jednak za přípravu a tisk starého a jednak za přípravu a tisk nového zpravodaje. Odhad škody je zhruba 100 tisíc korun.

Trestním oznámením se zabývá Policie ČR. Tisková mluvčí Marcela Lavická sdělila redakci MF Dnes: „Prověřujeme oznámení kvůli pozastavení Zpravodaje. V nejbližší době zahájíme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Prověřovány budou kromě starosty další osoby. Pokud by se tento přečin prokázal, tak dotyčným hrozí až dva roky nepodmíněně, případně zákaz činnosti.“

Opozice zveřejnila otevřený dopis, který s trestním oznámením koresponduje. „Souhlasí s ním všichni opoziční zastupitelé,“ tvrdí socialista Vladimír Malý. „No, od lidovců ještě stanovisko nemám,“ opravil se po dotazu redaktora.

Zkrátka, nová rada města naběhla té bývalé na vidle. Lépe by bylo se nepovedeným vtipům zasmát a věnovat se práci. Na radnici je jí dost. Doufejme, že policie bude k novopečeným cenzorům shovívavá. Jinou radu totiž nemáme.

František Ryneš

 

Pro úplnost znění otevřeného dopisu:    

 Vážení členové rady města,

z několika různých zdrojů jsme se dozvěděli, že jste pozdrželi a přetiskli listopadové číslo Třebíčského zpravodaje. V takovém případě Vás musíme upozornit na následující fakta:

  1. Třebíčský zpravodaj byl do tiskárny zaslán zcela podle plánu prokazatelně pomocí ftp přenosu 10. listopadu, tedy ještě v době, kdy Třebíč řídila bývalá radniční koalice složená z ODS, ČSSD a KDU-ČSL. Upozorňujeme, že tento plán byl navržen měsíce před volbami, kdy nebyl ještě ani oznámen termín voleb do zastupitelstev měst a obcí, natožpak to, kdo volby vyhraje.
  2. Z uvedeného vyplývá, že za listopadové číslo je stále plně odpovědná bývalá rada města, která vykonávala funkci redakční rady, do níž patří i odpovědný redaktor Třebíčského zpravodaje Mgr. Milan Krčmář.
  3. Jakékoli zásahy, které byly provedeny v listopadovém čísle, jež bylo nejen připraveno k tisku, ale také již vytištěno, jsou prováděny bez vědomí bývalé redakční rady, stále plně odpovědné za obsah tohoto čísla.
  4. Pokud by tedy došlo k jakýmkoli úpravám, budeme to muset nutně považovat za cenzuru a poškozování dobrého jména těch, kteří jsou za ono číslo odpovědní. Zvážíme, zda na členy současné rady města nepodáme žalobu, a o celé záležitosti budeme informovat Syndikát novinářů ČR.
  5. Vzhledem k tomu, že podle našich informací byl zpravodaj vytištěn a následně skartován v Přibyslavicích, vznikla městu prokazatelná škoda. Pokud dojde k přetisku Třebíčského zpravodaje, je zcela očividné, že za jednu věc bude město platit dvakrát. Dále nesmíme zapomenout ani na možné pokuty, které mohou vzniknout ze závazků s dalšími stranami, jež se na vzniku časopisu podílejí ? tedy reklamní agentura či tiskárna. V tom případě necháme celou věc prošetřit a je pravděpodobné, že podáme trestní oznámení na osoby, které k přetisku daly příkaz, za mrhání veřejnými prostředky.
  6. Nelze zapomenout ani na to, že v Třebíčském zpravodaji jsou uvedeny pozvánky na různé akce, které začnou v nejbližší době. Ve většině případů se jedná o akce MKS Třebíč, příspěvkové organizace města. Je patrné, že MKS Třebíč i město samotné tak kvůli neinformování občanů může přijít o peníze ze vstupného na tyto pořady.

Opoziční zastupitelé

Aktualizováno Úterý, 18 Leden 2011 10:16