Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Hospodářství Pozor na pojištění auta!
Pozor na pojištění auta! PDF Tisk Email
Sobota, 28 Duben 2012 00:00

Přestože na téma zákonného pojištění vozidel byla uveřejněna řada článků, tiskových zpráv a informací, jsou stále v registru zapsána nepojištěná vozidla.

Velká část těchto vozidel fyzicky vůbec neexistuje, byla postupně rozebrána na náhradní díly a vlastníci je zapomněli odhlásit, druhou skupinu tvoří vozidla nepojízdná, odstavená v garáži. Nejrizikovější skupinu tvoří nepojištěná vozidla, která jsou aktivně provozována. 

Pojišťovnám tak unikají stovky milionů korun na nezaplaceném pojistném, řidičům se díky tomu zvyšuje pojistné na povinném ručení. Celý systém je totiž nastaven tak, že finanční prostředky, které pojišťovny na pojistném vyberou, musí pokrýt škody, které řidiči dalším osobám způsobí. Pokud tedy bude narůstat počet lidí, kteří povinné ručení nezaplatí, budou na to samozřejmě doplácet klienti, kteří jej poctivě hradí.

Mít nepojištěné vozidlo se nevyplácí, neboť každý, kdo provozuje nebo ponechá na pozemní komunikaci vozidlo bez pojištění odpovědnosti se dopouští přestupku, za který lze podle zákona uložit pokutu od 5.000 do 40.000 Kč.

Častějším přestupkem je, když vlastník vozidla neodevzdá orgánu evidence ve lhůtě 14 dnů přidělené tabulky s registrační značkou a osvědčení o registraci vozidla jestliže došlo k zániku pojištění odpovědnosti. Zjednodušeno vyjádřeno pokud vlastník vozidla, které má, např.  zaparkované  v garáži, na dvoře,   po zániku pojištění ve lhůtě 14 dnů  nesjedná  nové pojištění odpovědnosti a ve stejné lhůtě  neodevzdá tabulky s registrační značkou a osvědčení o registraci,  dopouští se správního deliktu, za který lze uložit pokutu od 2.500 do 20.000 Kč.                                                                        

V případě, že vozidlo nebude dlouhodobě používáno, je možné jej tzv. dočasně vyřadit z registru vozidel. Vozidlo pak nepodléhá povinnému pojištění. Doba dočasného vyřazení vozidla z registru nesmí přesáhnout 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců. V odůvodněných případech lze tuto dobu prodloužit o dalších 6 měsíců.

Průběžně jsou jednotliví vlastníci nepojištěných vozidel vyzývání Českou kanceláří pojistitelů k úhradě zákonného příspěvku  do  garančního fondu  České  kanceláře pojistitelů,  a to  na  základě ustanovení § 24c zákona č. 137/2008 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla.  Např. u nepojištěného osobního automobilu s objemem válců do 1850 ccm je denní sazba 50,-Kč, což činí za celý rok 18 250 Kč,  a k tomu je třeba připočítat ještě náklady na uplatnění poplatku a jeho  vymáhání. 

Bližší informace k problematice pojištění vozidel jsou uvedeny na webových stránkách České kanceláře pojistitelů, a to  www.ckp.cz nebo www.bezpojisteni.cz .

Doporučujeme motoristům-vlastníkům vozidel, aby si provedli kontrolu registrace svých vozidel  a předešli tak případným potížím a finančním postihům  ze  strany ČKP.  Případné dotazy ve věci registrace vozidel budou vlastníkům vozidel zodpovězeny na Odboru správních činností, oddělení registru vozidel Městského úřadu v Třebíči.

Ivan Přibík

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 07:57