Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Hospodářství Bude v Dukovanech ALLEGRO?
Bude v Dukovanech ALLEGRO? PDF Tisk Email
Úterý, 03 Duben 2012 07:46

Allegro je rychlý, vysokoteplotní, plynem chlazený reaktor o výkonu 100 megawatt tepelných. Tedy vlastně prototyp reaktoru, který ještě dávno nestojí.

Reaktor je koncipován jako elektroenergetický  s odběrem technologického tepla o teplotě páry asi 800 stupňů Celsia. Nově plánovaná demonstrační jednotka má v praxi ověřit základní předpoklady chování reaktoru ve vazbě na technologické okruhy.

Je to reaktor 4. generace. Tu charakterizuje vysoká bezpečnost, založená na pasivních principech. To znamená, že využívá fyzikálních zákonů a reaktor není v případě nehody závislý na aktivních systémech řízení a zvládnutí havárie. Oblast havarijní připravenosti nepřesahuje hranice reaktorovny. Základní vývoj byl proveden ve výzkumném ústavu CEA ve Francii. Nyní ÚJV Řež spolu se slovenským protějškem VUJE a maďarským ústavem KFKI založil konsorcium na vývoj a stavbu prototypu reaktoru. Co se financování týče, počítá se s příspěvkem Evropské unie v řádu desítek miliard korun. Nový reaktor by měl být uveden do provozu v horizontu roku 2025.

 

„Nyní jsme ve stádiu výběru lokality,“ říká senátor Vítězslav Jonáš. „Mám schůzku s ředitelem ÚJV Řež Alešem Johnem. Je z Třebíče a jeho kluk je ředitelem Západomoravské vysoké školy Třebíč. Musí nám pomoct umístit experimentální reaktor do Dukovan. V době, kdy je zpochybňována stavba 5. bloku JE, mohl by experimentální reaktor udržet v regionu jaderné odborníky,“ vysvětluje Jonáš.

Uvidíme, zda bude jeho snaha korunována úspěchem. Pro umístění v Řeži u Prahy hovoří zejména fakt, že tam již jeden experimentální reaktor stojí. A také všemocný pragocentrizmus.


František Ryneš   

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 08:20