Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Hospodářství Šance pro obce i organizace
Šance pro obce i organizace PDF Tisk Email
Neděle, 19 Únor 2012 00:00

Nezisková organizace ASEKOL vyhlásila pátý ročník grantového řízení Fondu ASEKOL. Do 2. dubna 2012 mohou obce, kraje, nevládní neziskové organizace a provozovatelé sběrných dvorů požádat o finanční příspěvek pro projekty zaměřené na zlepšení efektivity sběru elektroodpadu. Od roku 2008 podpořil Fond ASEKOL již 149 projektů, v Kraji Vysočina jich bylo 15.

„Opět očekáváme velké množství zajímavých projektů, které přispějí k dalšímu zkvalitňování a zefektivňování služeb v oblasti sběru a recyklace elektrozařízení a tím i k zlepšení životního prostředí a jeho ochrany,“ vysvětluje manažerka komunikace společnosti ASEKOL Hana Ansorgová a dodává: „Oproti loňskému ročníku jsme navíc vyhlásili i program Výzkum. Budeme tak moci podpořit širší spektrum projektů.“

Žadatelé o dotaci mohou posílat své přihlášky během února a března 2012 na adresu sídla společnosti ASEKOL. Přihlášky se podávají pomocí formuláře „Přihláška do grantového řízení“, který je k dispozici na www.asekol.cz v sekci Fond ASEKOL spolu s doplňujícími informacemi.

V dubnu proběhne vyhodnocení přihlášek, v květnu vyhlášení výsledků a v červnu uzavření smluv. ASEKOL očekává, že podpořené projekty budou realizovány do konce roku 2012. „Při vyplňování přihlášky doporučujeme dbát především na dodržení formálních náležitostí a základních parametrů, jako je například minimální podíl spolufinancování ze strany žadatele,“ upozorňuje Ansorgová.

„V loňském ročníku hledala podporu především města, obce a provozovatelé sběrných dvorů, zaznamenali jsme však i několik žádostí neziskových organizací. Nejčastější požadavek se loni týkal zabezpečení sběrného dvora, a to zejména prostřednictvím kamerového systému,“ říká Ansorgová. Do loňského řízení bylo přihlášeno 70 žádostí, z nichž osmičlenná Rada Fondu ASEKOL podpořila 46 projektů. Mezi ně pak rozdělila více než 2 miliony korun, které subjektům výrazně usnadnily realizaci plánovaných projektů či zaplacení již realizovaných projektů. V Kraji Vysočina v loňském roce dotaci obdrželo 5 žádostí v celkové hodnotě 299 697 korun.

Vypsané programy:

Intenzita – cílem je vytvořit nebo zvýšit počet sběrných míst v konkrétní lokalitě, popřípadě i zlepšit jejich dostupnost.

Rekonstrukce – je zaměřen na kvalitu sběrných míst z hlediska zvýšení kapacity, jejich rekonstrukce nebo zlepšení vybavení.

Osvěta – je zaměřen na vzdělání a osvětu v oblasti problematiky zpětného odběru a recyklace elektrozařízení.

Výzkum – je zaměřen na podporu výzkumných projektů v oblasti problematiky zpětného odběru a recyklace elektrozařízení.

Aktualizováno Sobota, 17 Březen 2012 15:05