Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Hospodářství Prohlášení OHK Třebíč
Prohlášení OHK Třebíč PDF Tisk Email
Úterý, 20 Září 2011 00:00

Okresní hospodářská komora Třebíč jako zástupce největšího sdružení zaměstnavatelů v regionu Třebíčska deklaruje svoji bezvýhradnou podporu výstavbě nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany pro  zachování Třebíčska jako významného energetického regionu.

Svůj postoj zdůvodňujeme následujícími argumenty:
Jaderná elektrárna Dukovany (EDU) je významným zaměstnavatelem a pracuje pro ni dodavatelsky řada místních firem. Její osud proto významně ovlivňuje prosperitu celého regionu. Do roku 2015 se má rozhodnout o budoucnosti elektrárny.
V úvahu přicházejí tři varianty: prodloužení provozu o 10, 20 nebo 30 let. Vedle toho je možná i výstavba pátého bloku. V tomto případě by se jednalo o významnou investici, která by vytvořila nové pracovní a podnikatelské příležitosti a nabídla několik set kvalifikovaných pracovních míst po dobu provozu elektrárny.

Dosud však nebyla učiněna zásadní rozhodnutí o dalším osudu EDU. V plánu je pouze výstavba dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín. Existuje tedy reálné riziko, že se provoz v Jaderné elektrárny Dukovany bude po roce 2025 utlumovat a elektrárna skončí bez náhrady. Usilujeme proto o zahájení výstavby jednoho nového bloku EDU co nejdříve, nejlépe ještě před rokem 2020, a potom, v případě utlumování provozu starých bloků, o jejich nahrazení výstavbou nových bloků.

Věříme, že rozhodnutí politické reprezentace státu bude v otázce případné výstavby zodpovědné a bude reflektovat nejen energetické potřeby České republiky, nýbrž i potřeby dalšího rozvoje Třebíčska jako významného energetického regionu.

Kontaktní osoba:

Ing. Iva Navrkalová
ředitelka OHK Třebíč
tel.: 605 865 027
e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Aktualizováno Úterý, 11 Říjen 2011 11:10