Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Hospodářství O jádro je mezi studenty zájem
O jádro je mezi studenty zájem PDF Tisk Email
Pátek, 09 Září 2011 06:23

Česká republika  i  nadále počítá v energetických koncepcích s rozvojem jaderné energetiky.  Nové elektrárny si však žádají další pracovní síly. JE Dukovany se v Letní univerzitě otvírá již počtvrté adeptům tohoto oboru. Dvoutýdenní stáž studentů uzavře diskuse s předsedkyní  Státního úřadu pro jadernou bezpečnost  Danou Drábovou a ředitelem Divize výroba Skupiny ČEZ Vladimírem Hlavinkou  

V září se již tradičně Jaderná elektrárna Dukovany otevírá talentovaným vysokoškolským studentům. Během 2 týdnů, kdy v elektrárně probíhá výměna jaderného paliva, mají mladí technici možnost vidět práce na reaktorovém sále nebo nahlédnout do „otevřené“ turbíny. Tato odborná stáž letos proběhne 12. – 23.9. a zúčastní se jí 32 studentů z celé republiky.

Zájem o Letní univerzitu v JE Dukovany a v JE Temelín se rok od roku zvyšuje. Letos se na dukovanskou stáž hlásilo přes 130 zájemců z řad studentů technických vysokých škol. Na základě vstupních testů však bylo vybráno 32 účastníků. Testy jsou důležité nejen z pohledu výběru účastníků, ale také pro budoucí pracovní uplatnění v oblasti jaderné energetiky. Hlavní náplní stáže je studenty seznámit se zařízením elektrárny a uvést jejich teoretické školní znalosti v praxi. Neméně důležité je také navázat kontakt s mladými odborníky a případně nabídnout stipendium nebo budoucí pracovní uplatnění. Více jak 50% účastníků Letní univerzity najde každoročně v rámci Skupiny ČEZ své zaměstnání.

Letošní program stáže je opravdu pestrý. Kromě tradičních přednášek a exkurzí je zařazeno „Odpoledne s elektromobilitou,“ které proběhne 19.9. odpoledne v Dalešickém pivovaru, kde si budou moci studenti vyzkoušet jízdu v elektromobilu a na elektrokolech. Mezi významné hosty, kteří přijali pozvání na slavnostní závěrečný den 23.9., patří předsedkyně SÚJB Dana Drábová, ředitel divize výroba Skupiny ČEZ Vladimír Hlavinka a rektoři a děkani vysokých technických škol.

Věříme, že letošní stáž bude stejně úspěšná a studenti spokojeni, stejně jako jeden z účastníků Letní univerzity 2010: „Získal jsem nový náhled na jádro a hlavně bezpečnost jaderného průmyslu. Účast na Letní univerzitě je pro mě prestižní záležitostí, která mi dá lepší šanci najít uplatnění ve Skupině ČEZ.“

Linda Štraubová

Aktualizováno Sobota, 24 Září 2011 06:48