Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Hospodářství Mise OSART na JE Dukovany končí
Mise OSART na JE Dukovany končí PDF Tisk Email
Čtvrtek, 23 Červen 2011 06:28

Dnes končí 3. mise MAAE (Mezinárodní agentury pro atomovou energii ve Vídni) v historii Jaderné elektrárny Dukovany. Mise konstatovala,  že elektrárna je velmi dobře provozovaným zařízením a dává elektrárně doporučení tří změn. V jedenácti případech navrhuje další možnost zlepšení stávajících postupů.  Mise OSART si ale také z JE Dukovany odváží 10 dobrých praxí, které bude doporučovat na mezinárodním webu ostatním provozovatelům jaderných elektráren.

 

MISE OSART je prověrka způsobu provozování a rozvoje elektrárny. Koná  se na doporučení MAAE  každých 10 let pozvání vlády ČR.

JE Dukovany absolvovala svou třetí misi OSART za dobu provozu.

 

(1. OSART - 3.-22. 9.1989, 2. OSART - 3.-22.11.2001, 3.OSART - 6.-23.6.2011)

Mise slouží k porovnání praxe v kontrolované elektrárně s mezinárodními standardy a doporučeními MAAE v devíti odborných oblastech a sleduje i společný přístup všech zúčastněných  ke kultuře bezpečnosti.
Představuje také práci:

·          14 odborníků (12 mužů, 2 ženy) z 8 zemí – kteří opustili své domovy a tři týdny se nevěnovali svým každodenním činnostem;

·          11 tlumočníků s nelehkým úkolem tlumočit po celou dobu mise v rozsáhlém areálu elektrárny

·          a partnerů z Dukovan - zaměstnanců, kteří strávili stovky hodin, aby připravili pro OSART misi vstupní materiály a celkově  EDU na misi OSART připravili.

 

Misi OSART 2011 vedl Skot Neil HENDERSON, zaměstnanec Mezinárodní agentury pro atomovou energii ve Vídni.  Jeho českým partnerem- protějškem byl Jaroslav VLČEK, projektový manažer ČEZ-EDU.

 

Ředitel JE Dukovany Tomáš Žák říká: „Právě jsme se dozvěděli, jaké jsou výsledky mise. Jsou dobré nebo špatné? Takto se nemůžeme ptát. Výsledky nejsou dobré nebo špatné, jsou to jen výsledky. Důležitější je, jak je použijeme v praxi.”

EDU bere výsledky velmi vážně a určitě je použije při zlepšování činností v elektrárně.

 

Mise OSART 2001 byla hodnocena jako velmi úspěšná v mezinárodním srovnání. Před deseti lety jsme obdrželi (11/22/11) 11 doporučení, 22 návrhů dalších možností zlepšení stávajících postupů a světu jsme dali 11 dobrých praxí. Skóre OSART 2011 je (3/11/10)

Doporučení i dobré praxe ze všech misí OSART na světě po projednání ve vládách jaderných států se stávají veřejnými a  najdete je v databázi  www.iaea.org....OSMIR

 

Petr Spilka

Aktualizováno Čtvrtek, 07 Červenec 2011 04:39