Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Hospodářství Jonáš apeloval premiéra
Jonáš apeloval premiéra PDF Tisk Email
Čtvrtek, 05 Květen 2011 07:19

Ptám se, jak můžeme naplnit cíle, jako zvýšení míry zaměstnanosti, redukce emisí CO2, zlepšit prostředí pro podnikatele a zlepšit sociální jistoty zaměstnanců, když vláda doposud nerozhodla o výstavbě nového jaderného bloku v JE Dukovany.
Pro informaci uvádím, že JE Dukovany má schválen a povolen provoz do roku 2015. Předpokládejme, že se nám podaří prodloužit provoz na dalších 10 let, tj. do roku 2025. Vážené kolegyně a kolegové, to je termín, ke kterému musí být spuštěn další jaderný blok, aby nedošlo k ukončení provozu JE Dukovany. Pokud se tak stane, to je termín, kdy nastane v této části republiky sociální kolaps. Zatím z úst představitelů státu a ČEZ slyšíme, že stavět nový jaderný blok budeme v JE Temelín a že na JE Dukovany nejsou peníze a podle ředitele JE Dukovany, není rozšíření Dukovan na programu dne.
Vážený pane premiére, žádám Vás jménem všech energetiků a občanů kraje Vysočina a Jihomoravského kraje o sdělení, případně o učinění takových opatření ze strany vlády,  aby po roce 2025 bylo nejvýznamnější energetické centrum v ČR zachováno v provozu. Jistě chápete, že nebudu spokojen se sdělením, že se nám opět podaří po roce 2025 prodloužit životnost elektrárny. Samozřejmě by to bylo dobré, ale na tom, kdo rozumí energetice a ví jak složitá a dlouhá je příprava a výstavba dalšího bloku a uvědomuje si možná rizika pro prodlužování životnosti  ve vazbě na havárii jaderné elektrárny v Japonsku nemůžeme stavět energetickou koncepci.

Vítězslav Jonáš, senátor

 

 

Aktualizováno Čtvrtek, 12 Květen 2011 13:56