Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Hospodářství Dukovany dávají více elektřiny
Dukovany dávají více elektřiny PDF Tisk Email
Čtvrtek, 30 Prosinec 2010 09:47

V pondělí byla úspěšně ukončena odstávka 4. bloku JE Dukovany. Plánovaných 80 dnů bylo zkráceno o 15 hodin. Během odstávky došlo k výměně pětiny palivových článků a k rozsáhlé modernizaci technologie. Díky výměně řady komponent se zvýší výkon bloku, který byl původně 440 MW, na úctyhodných 500 MW. Ke stejnému kroku přistoupí elektrárna během dvou příštích let i na ostatních reaktorových blocích. S celkovým s výkonem 2 000 MW dožene JE Temelín.

Projektovaná životnost dukovanské elektrárny je 25 let. Důkladné revize zařízení primárního okruhu, zejména svědečných vzorků reaktorové nádoby, však potvrdily, že životnost může být prodloužena až na dvojnásobek.

K tomu ovšem bude muset získat elektrárna opakovaně prodloužení licence od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Očekává se odpor našich jižních sousedů. Jaderná elektrárna Dukovany totiž nesplňuje kritéria pro nově budovaná zařízení. Není vybavena plnotlakým kontejmentem, tedy onou vzduchotěsnou kopulí nad zařízením primárního okruhu. Sovětští konstruktéři však tvrdili, že hermetické boxy ji mohou plně nahradit.

František Ryneš  

Aktualizováno Úterý, 11 Leden 2011 11:40