Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Hospodářství Na Dukovanech chrání životní prostředí
Na Dukovanech chrání životní prostředí PDF Tisk Email
Úterý, 30 Listopad 2010 12:43

Auditoři Det Norske Veritas po roce opět potvrdili, že JE Dukovany naplňuje požadavky mezinárodní normy ISO 14001:2004 v oblasti ochrany životního prostředí. „Během auditu jsme byli velmi důslední. Stejně jako v minulosti jsme očekávali vysoký standard, který elektrárna potvrdila. Celý systém je na vysoké úrovni a může být příkladem i pro jiná průmyslová odvětví,“ zhodnotil audit jeho vedoucí Vlastimil Pejčoch z mezinárodní auditorské společnosti Det Norske Veritas.

V letošním roce se auditoři zaměřili především na oblast řízení znalostí personálu a jejich přenos na novou generaci a řízení projektů zaměřených na zlepšování elektrárny. Auditoři během dvou dní provedli řadu kontrol přímo v provozu. Jejich pozornosti neunikla ani dokumentace. Na Dukovanech ocenili velmi dobrou týmovou práci postavenou na znalostech a profesionálním přístupu, vysokou firemní kulturu a důraz na dokonalý pořádek a čistotu prostředí v provozu. Našli i oblasti na zlepšení.

 „Elektrárna by se měla více zaměřit na řízení a dozor nad environmentálním chováním dodavatelů, zejména u nově nastupujících pracovníků. Tady doporučujeme rozšířit školení dodavatelů. Na Dukovanech mají systém ochrany životního prostředí ve srovnání s ostatními nastaven na vyšší úrovni. Svými doporučeními jsme se snažili tuto úroveň dále zvyšovat,“ dodal Pejčoch.

Cílem uplatňování systému ochrany životního prostředí je neustálé snižování vlivu provozu na okolí elektrárny. „Ochrana životního prostředí je základní oblast, která bude naši jadernou elektrárnu provázet po celou její životnost. Proto průběžně přijímáme taková opatření, abychom systém ochrany životního prostředí dále vylepšovali. Tyto audity nám přinášejí důležitý pohled zvenku a podněty pro další zlepšování,“ uvedl vedoucí útvaru Ekologie František Lysáček.

Poprvé Jaderná elektrárna Dukovany získala certifikát systému řízení ochrany životního prostředí podle mezinárodní normy  ISO 14001:2004 v říjnu 2001. Certifikát je vydáván na tři roky a každoročně elektrárna potvrzuje, že pravidla ochrany životního prostředí dodržuje. Po letech 2004 a 2007 získala JE Dukovany certifikát počtvrté a v příštím roce na elektrárnu čeká pravidelná roční kontrola. Stejný ale s kratší historií má i Jaderná elektrárna Temelín.

Ing. Petr Spilka

Aktualizováno Neděle, 12 Prosinec 2010 14:59