Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Rozhovory Rozhovor s končící zastupitelkou
Rozhovor s končící zastupitelkou PDF Tisk Email
Středa, 25 Leden 2012 08:13

Odstupující zastupitelka Marie Rynešová poskytla rozhovor dennímu tisku. Protože však nebyl zveřejněn, rozhodli jsme se s jeho obsahem seznámit čtenáře iHoNem.cz.

 

Rozhodla jste se odejít ze zastupitelstva, protože se domníváte, že nemáte podporu ani starosty Pavla Heřmana, ani ostatních zastupitelů ze strany HZNR!. V čem to spatřujete?

Nedomnívám se, je to fakt. Když jsem těsně po sečtení volebního výsledku v druhý den voleb šla s Pavlem Heřmanem na první schůzku vítězných stran do firmy Kapucín, uvítal mne Milan Zeibert (Břehy) slovy: „Ty seš tady taky?“ Bylo mi rázem jasné, že už před volbami musela být dohoda o personálním obsazení radnice. Další reakce Pavla Heřmana, Petra Škarabely a Jolany Smolové mne v tom jen utvrdily. Lidé z vlastní kandidátky hledali důvody, proč nemám být v radě města.

Proč tomu tak je? V nové koalici došlo zřejmě ke shodě v tom, že bude výhodné pokračovat v zajetých kolejích, jen „osoby a obsazení“ se vymění. Moje názory všichni znají. Jsem proti korupci a zvýhodňování kamarádů. Na tom se není možno se mnou domluvit.

  

V tisku jste uvedla, že nesouhlasíte se směřováním současné radnice. Kam tedy směřuje?

Především se mi nelíbí nastavené priority. V době krize nelze rozhazovat, připravit rozpočet s deficitem 99 miliónů korun, což mimochodem představuje 20,4% !!! To si ani vláda socialistů nedovolila. V Třebíči středopravá koalice ano.

S tím souvisejí neuvážené investice. Proč se staví komunikace k soukromým stavebním pozemkům za městské peníze a k tomu ještě bez dotace? Proč se postavila zbrusu nová lávka u pošty za 12 miliónů, když stačilo tu starou za 2 až 3 milióny opravit? Dostavba Laguny na „vodní ráj“ je sama o sobě dobrý nápad. Jenomže ne v době krize a na dluh. Už někdo občanům řekl, že vstupné pravděpodobně stoupne na trojnásobek? Zejména v investicích se plýtvá přímo neskutečně.

Město se odmítá připojit k Semilské výzvě, která předpokládá zadávat městské zakázky formou internetové aukce. To je velmi důležité. Zkušenosti z měst, kde to zavedli ukazují, že se dá ušetřit zhruba 30% nákladů! Proč ne u nás, když to Břehy měly ve volebním programu, počítalo s tím i naše vítězné uskupení (Heřman zpátky na radnici!)?


Jaký byl bezprostřední důvod složení mandátu?

Nadzvedly mne především dvě věci. Rada v návrhu rozpočtu seškrtala výdaje na úklid města a na městskou zeleň o neuvěřitelných 10 miliónů, ačkoliv jinde hýří. Přitom právě zde je veřejných peněz nejvíce potřeba, podívejte se, jak naše město vypadá ve srovnání s rakouským příhraničím, nebo i s městy u nás, třeba Písek nebo Slavonice.

Druhou záležitostí je neschválení obecně závazné vyhlášky na zákaz hazardu. I když jsem návrh předložila již na předminulém zastupitelstvu, starosta Heřman o něm ani nedal hlasovat. Kdyby se stihlo vyhlášku schválit alespoň na posledním prosincovém jednání, mohli jsme se zbavit hazardu už za tři roky. Nebyla však vůle. Hernám jsme tak darovali navíc dva roky života, zmizí až za pět let. To ovšem za předpokladu, že se vyhláška vůbec schválí. Nenapadá vás slovo korupce?

Když se ohlédnete za těmi patnácti měsíci vašeho mandátu, co povedlo uskutečnit z předvolebních předsevzetí?

Šla jsem do voleb s nadějí, že radnice bude upřednostňovat stav městské zeleně, vzhled centra města, okrajových čtvrtí i přidružených obcí. Že zavede naprosto průhledný systém zadávání zakázek. Že město bude vstřícné ke svým občanům. Že na radnici zruší úřední dny, jako to udělali v Moravských Budějovicích. Že zpřístupní informace.

Obávám se, že zůstalo jen u předvolebních slibů. Pavlu Heřmanovi zřejmě stačí, že se znovu stal starostou. Chápu, že je to velká osobní satisfakce. Na druhé straně prakticky rezignoval na skutečné vedení radnice. Projevilo se to například i ve jmenování tajemníka městského úřadu. Oslabil svou pozici sám. Věřila byste, že do této chvíle nepoděkoval ani kandidátům své volební strany, která měla v názvu jeho jméno, a kteří ho ve volbách podporovali?  


Jak hodnotíte současné zastupitelstvo?

O složení zastupitelstva rozhodli voliči. V koalici jsou teď jiné strany, než tomu bylo v minulém období, snad s výjimkou lidovce Bohumila Bobka. Nevadí mi složení zastupitelstva. Vadí mi, že přes obměnu tváří zůstalo vše prakticky při starém. Stejné cíle, podobné metody. Doplácí na to Třebíč a my všichni, její občané.

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 07:07