Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Rozhovory Rozhovor s ředitelkou hospodářské komory
Rozhovor s ředitelkou hospodářské komory PDF Tisk Email
Pátek, 20 Říjen 2023 08:00

Dobročinné sbírky mi nejsou lhostejné, říká Petra Poláková
Okresní hospodářská komora Třebíč je veřejnoprávní organizace podporující malé a střední podnikání v našem regionu. Aktuálně sestává z bezmála 150 členů a v našem městě má nezastupitelné místo ve svém oboru. Vedle bezpočtu aktivit, které realizuje, je organizací dlouhodobě spolupracující s místní Charitou. O pracovních povinnostech i volném čase jsme si povídali s ředitelkou společnosti Petrou Polákovou.
Jaké je poslání Okresní hospodářské komory Třebíč?
Zjednodušeně řečeno – posláním komory je podporovat podnikatelské aktivity, sdružovat firmy v regionu a starat se o plnění jejich požadavků a potřeb. Prostřednictvím Hospodářské komory České republiky se snažíme o to, aby se zjednodušovaly a zlepšovaly podmínky pro podnikání.
Proč je důležité sdružovat firmy v našem regionu?

Z mého pohledu je důležité, aby o sobě firmy a podnikatelé v regionu věděli, aby se mohli (např. díky našim akcím) setkávat a sdílet své zkušenosti, ale také aby se navzájem podporovali a obchodovali mezi sebou.

Pořádáte akce pro podnikatelskou i širokou veřejnost. Prozradíte nám jaké?
V průběhu roku pořádáme různé vzdělávací akce, semináře či konference – vždy na témata, která jsou v tu chvíli pro podnikatele i veřejnost důležitá. Každoročně, s již mnohaletou tradicí, pořádáme v lednu Společenský ples a v září Tenisový turnaj.
Pro naše členy připravujeme vždy na přelomu listopadu a prosince Adventní setkání, které bude letos ještě o něco slavnostnější než jindy, protože při něm oslavíme 30 let fungování OHK Třebíč.  
Jednou z našich největších akcí je veletrh vzdělávání Didacta, který letos v říjnu proběhne již po dvacáté sedmé.
Máte nějaké doporučení pro začínající podnikatele?
Ať se na nás v případě, kdy potřebují nějaké informace nebo rady, neváhají obrátit.
Jaká byla vaše cesta k postu ředitelky organizace?
Na hospodářskou komoru v Třebíči jsem nastoupila na začátku roku 2014. Působila jsem několik let na pozici asistentky, potom jsem po odchodu kolegyně na mateřskou dovolenou byla 3 roky zastupující ředitelka, a poté, co se v loňském roce zvolilo nové představenstvo okresní hospodářské komory, jsem byla jmenována na pozici ředitelky.
Co všechno obnáší stát v čele společnosti?
Někdy je to dost náročné časově, někdy také psychicky…  Ale vždy, když se podaří někomu pomoci s nějakým problémem nebo úspěšně zorganizovat nějakou akci, řeknu si – stojí to za to. ????
Výhodou je, že na své pozici mám „oporu“ v představenstvu, které je tvořeno významnými osobnostmi podnikatelského prostředí z třebíčského regionu. Je radost s nimi spolupracovat.  
Čím se ráda zabýváte ve volném čase?
Abych stihla všechno, co ráda dělám, potřebovala bych volného času určitě více, než mám teď. Ráda trávím volné chvíle na procházkách s naším čtyřnohým členem domácnosti – labradorkou Jessie, nebo na vyjížďkách na kole a při setkávání s přáteli, ale nepohrdnu ani relaxem u pěkné knížky. Hodně času trávím v kuchyni – nejlépe si „vyčistím hlavu“ při pečení – přes kváskový chléb, rohlíky, koláče až k dortům nebo makronkám – jsem ráda, když můžu rodině a přátelům těmito výtvory dělat radost.
Jak vnímáte činnost Charity a služby, které zajišťuje?
Jednoznačně pozitivně a „smekám klobouk“ před všemi zaměstnanci Charity.
Co si myslíte o spolupráci firem s Charitou?
Velké poděkování patří všem firmám, kteří Charitu jakkoli podporují – ať poskytnutím finančních příspěvků, tak věcnými dary nebo třeba poskytnutím reklamní plochy. V nedávné době jsem zaznamenala skvělý příklad spolupráce, kdy Eva Fruhwirtová a reklamní agentura Relative design spolu se studenty Střední průmyslové školy Třebíč v rámci pracovní stáže zpracovali pro Charitu nové koncepty grafiky – víc takových projektů.
Podporujete i jiné neziskové organizace nebo dobročinné projekty?
Co se týká spolupráce OHK Třebíč a neziskových organizací v regionu, kromě Charity spolupracujeme také s Denním centrem Barevný svět a s organizací STŘED.
Soukromě mi nejsou lhostejné dobročinné sbírky – v dnešní době sociálních sítí se tyto výzvy k přispění objevují čím dál častěji a často jsou ty příběhy tak silné, že člověk bez přemýšlení nějaký příspěvek pošle – obzvlášť, když máte zkušenost od člena rodiny, jak taková sbírka může v určitých chvílích pomoci.
Bez čeho si svůj život nedokážete představit?
Bez rodiny, přátel a také dobrého jídla.

Marie Paločková

 

Aktualizováno Pátek, 20 Říjen 2023 08:08