Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Záchrance na Vysočině pomáhají počítače
Záchrance na Vysočině pomáhají počítače PDF Tisk Email
Úterý, 18 Květen 2010 11:58

Jako první v Česku začala používat Zdravotnická záchranná služba kraje Vysočina nový systém podpory výjezdových posádek - počítačový tablet systém. Zhruba rok ostrého provozu v drsných podmínkách Vysočiny prověřil opodstatněnost tohoto super moderního zodolněného počítače s dotykovou obrazovkou, který kromě zdokonalení administrativy, komunikace s operačním střediskem, zaznamenávání aktuálních dat o pacientovi a vytváření zásahové databáze obsahuje i GPS navigaci.

Tablet systém začali poprvé v Evropě používat zdravotníci ve Švédsku. Jeho přednosti přejala Vysočina a systém nabízených služeb speciálního počítače nechala namodelovat tak, aby maximálně vyhovoval zasahující posádce sanitního vozu.

 "Notebook s otočnou dotykovou obrazovkou je ve stálém spojení s operačním střediskem. Je odolný proti pádu i povětrnostními vlivům a jeho velikost a váha ho předurčuje pro pohyb v terénu," popsal hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek unikátní počítač s originální nadstavbou naprogramovanou na míru Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina.

Nový počítač lékařům ze záchranky také umožní podívat se do databáze starších výjezdů. "Zjistíme tak, kdy jsme u toho pacienta byli, kvůli čemu a jak jsme jej léčili. Na základě informací, které o něm budeme mít, se můžeme při zásahu lépe  rozhodnout, zda ho nechat doma či převézt do nemocnice k dalšímu ošetření. V současné době 10 procent pacientů necháváme doma a ostatní vozíme do nemocnice," dodala pro regionální tisk Vladislava Filová, ředitelka ZZS kraje Vysočina 

První počítač se v sanitním voze Vysočinské záchranky objevil v rámci pilotního projektu v červenci 2009. "Dnes je tablet systémem vybaven každý výjezdový vůz. To znamená, že jej využívá všech pět desítek našich sanit," uvedla Edita Richterová, náměstkyně ředitelky Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina. Vybavení každého sanitního vozidla touto technikou přijde řádově na 400 tisíc korun.
"Mnoho času ušetří záchranáři také v rámci administrativy, kterou mají možnost zpracovat přímo v sanitce. Záznamy o stavu pacienta se nemusí sáhodlouze rukou vypisovat. Tím se ušetří čas, který věnují pacientovi," vyzdvihl výhodu systému vedoucí krajského odboru zdravotnictví Lukáš Kettner a dále upozornil na kompatibilitu PC se speciálními diagnostickými přístroji v sanitce. "Například záznamy z přístroje, který snímá životní funkce  (poznámka autora EKG, krevní tlak apod) lze přenést do počítače, z něj mohou být napřímo vytištěny," doplnil Kettner.
Do budoucna, až bude zaveden elektronický záznam dokumentace, bude možné v rámci spolupráce s nemocnicí tyto údaje posílat elektronicky přímo na urgentní příjmy nemocnic. "V budoucnu se chystáme otestovat komunikaci přes tablet systém s krajskými nemocnicemi. V praxi to znamená, že záchranka bude vedle našeho dispečinku komunikovat s příjmem nemocnice i přes PC a už během transportu pacienta se bude moci on-line informovat o jeho zdravotním stavu a připravit se na jeho příjem," uvedl hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek.
Na financování resp. pořízení moderního vybavení v podobě jedinečných tablet systémů se vedle zdravotnické záchranné služby podílí i kraj Vysočina. Plošná instalace tabletového systému zatím přišla na zhruba 33 milionů korun. Zdravotnická záchranná služba kraje Vysočina byla první v ČR, která začala unikátní tablet systém zavádět do praxe. Zhruba po roce užívání tuto odzkoušenou technologii začínají zavádět i další krajská pracoviště v jiných regionech.

 

Jitka Svatošová

Aktualizováno Úterý, 25 Květen 2010 05:35